Het aanleveren van de juiste bestanden

Volg onderstaande aanleverspecificaties voor perfecte bestanden van onze geprinte producten.

Bij het opmaken van PDF-bestanden voor digitale prints, wil je kwaliteitsverlies voorkomen. Normaal gesproken geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper de print. Lever echter geen onnodig grote bestanden aan.

Maak tijdens de opmaak van jouw PDF-bestand een inschatting, welke resolutie geschikt is voor de toepassing.

  • Lever je bestanden bij voorkeur aan in PDF (met onze PDF voorinstellingen), of eventueel in JPG of PNG. Het is niet mogelijk je bestanden aan te leveren in TIF, PSD, PSB, AI of EPS. Zet deze bestanden dus altijd om.
  • Maximaal 30.000 pixels per zijde, maximaal 1 GB aangegeven bij afbeeldingsgrootte in Photoshop.
  • Gebruik nooit de optie aanleveren als JPG om bestanden groter op te maken dan voor PDF mogelijk is.
  • Wij raden downsamplen tijdens het opslaan van de PDF af.
  • Pas de resolutie aan als je je bestand op schaal aanlevert.
  • Pas zip compressie toe, zodat er geen kwaliteit verloren gaat.
  • Voer geen bewerkingen, zoals het croppen van snijtekens of het aanpassen van het formaat, in Acrobat uit. Doe dit altijd in de opmaaksoftware (Illustrator, Photoshop) zelf. Bewerkingen in Acrobat worden door ons systeem ongedaan gemaakt.
  • Lever geen versleutelde PDF bestanden aan.
  • Als je een JPG bestand met een ingesloten kleurprofiel gebruikt tijdens het uploaden, wordt dit profiel niet ingesloten door ons systeem en zal het standaard profiel (FOGRA39 of sRGB) aan het bestand worden toegewezen. Om dit, en dus kleurproblemen in de print, te voorkomen raden wij aan het bestand aan te leveren als PDF met ingesloten kleurprofiel.
  • Lever één bestand per onderdeel aan: geen ontwerpen combineren of meerdere (dezelfde) ontwerpen in één bestand plaatsen.
    Bijvoorbeeld: Je wilt graag 100 dezelfde cirkels. Wij ontvangen dan graag 1 bestand met 1 cirkel waarvan je 100 stuks bestelt en niet 1 bestand met 100 cirkels.
    Voor stickers op vel geldt een uitzondering. Wanneer je meerdere contouren op een vel hebt, zorg er dan voor dat de tussenruimte minimaal 2 mm is.
  • Lever bij brochures losse pagina’s (multipage PDF) aan. Gebruik voor brochures en ander drukwerk de beschikbare templates voor een optimaal resultaat.

Tenslotte, afvlakking zorgt in bepaalde gevallen voor zwaardere, moeilijker te verwerken bestanden.

Zet actieve tekst altijd om naar lettercontouren. Zo worden teksten vastgelegd en veiliggesteld, voorkom je fouten in je print en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken. Sluit lettertypen voor de zekerheid in, in de PDF.

Uit de opbouw in lagen kan onze RIP geen informatie halen m.b.t. printlagen. Werken met lagen is handig tijdens de opmaak, maar vormt risico’s in de RIP en maakt bestanden onnodig groot. Vlak bestanden daarom af en verwijder onzichtbare/verborgen lagen.

Laagopbouw wordt tijdens onze geautomatiseerde voorbereiding afgevlakt. Bij onzichtbare/verborgen lagen vanuit Illustrator, bestaat het risico dat deze toch geprint worden.

Voor de meeste afwerkingen op Disho.nl geldt 1 cm afloop rondom, maar er zijn een paar uitzonderingen.

De uitzonderingen zijn template-bestanden, makelaarsborden, canvasdoeken en drukwerk;

  • Makelaarsborden: afloop 2 mm rondom
  • Canvasdoek 18 mm frame: afloop 30 mm rondom
  • Canvasdoek 38 mm frame: afloop 45 mm rondom
  • Drukwerk: afloop 3 mm rondom

Bij template-bestanden werk je volgens het template en hoef je zelf geen extra afloop aan te brengen.

Houd een extra 1 cm als marge aan binnen het afgewerkte formaat. We raden aan om hier geen belangrijke beelden, logo’s en/of teksten te plaatsen. Voor drukwerk geldt een veilige marge van 5 mm.

Mocht het formaat van jouw geüploade bestand niet overeenkomen met het benodigde formaat, dan kun je de optie ‘opvullen’ toepassen in de Upload. Jouw bestand wordt door de Upload vergroot of verkleind tot het benodigde formaat met de juiste afloop. Plaats tekst en beeld niet in de afloop en voorkom dat het bestand uit verhouding wordt getrokken. De rode stippellijn in de voorvertoning geeft het eindformaat van je product weer. Is jouw afbeelding uit verhouding? Pas het bestand dan aan in plaats van voor ‘opvullen’ te kiezen.

Bij drukwerk is de optie ‘opvullen’ niet van toepassing. Het is aan te raden om de beschikbare templates te gebruiken zodat je het perfecte formaat kunt uploaden.

Zorg ervoor dat je afloop niet blanco is, maar laat je kleur of afbeelding doorlopen. Afloop vragen we natuurlijk niet voor niets, er is een kleine tolerantie nodig en zo voorkom je witte randen op je print. Een blanco/witte print of achtergrond is uiteraard een uitzondering hierop.

Last but not least: lever je bestanden zónder snijtekens aan.

In de RIP-software wordt vulling/lijn overdruk herkend en gesimuleerd.
Kleuren van overlappende objecten met overdruk worden bij elkaar opgeteld. Hierdoor ontstaat een nieuwe full color opbouw. Wit als proceskleur (CMYK 0-0-0-0) op overdruk, wordt niet zichtbaar. Deze softwarefunctie dient vooral voor de herkenning van steunkleuren, zoals witprint onder/boven de full color objecten.

Tips:

  1. Vink ’Overdrukken simuleren’ in het uitvoervoorbeeld in Adobe Acrobat (Pro) aan om het effect van overdruk en transparantie te controleren.
  2. In Adobe Illustrator is het effect te controleren onder het menu ‘Weergave’ bij ‘Voorvertoning overdruk’.
  3. Door de cursor in de opmaak te plaatsen, is te controleren welke opbouw er precies gegenereerd wordt. De waarden van proces- en steunkleuren zijn zichtbaar in het venster ‘Scheidingen’. De waarden vormen de input voor de RIP.

Let op! Het uitvoervoorbeeld in Adobe Acrobat (Pro) is representatief voor het kleurresultaat van de print. Transparantie effecten in Adobe Illustrator kunnen hetzelfde resultaat geven als overdruk. Controleer daarom altijd je bestanden via het uitvoervoorbeeld. Mocht dit afwijken van het gewenste resultaat, dan raden wij aan je bestand af te vlakken.

De minimale en maximale resolutie van jouw bestanden voor het beste eindresultaat, hangt af van de toepassing en de zichtafstand.

In het algemeen varieert de resolutie tussen de 30 tot 150 dpi. Voor drukwerk geldt een hogere resolutie. We geven je enkele tips:

  • Vanaf 150 dpi: voor drukwerk raden we 300 dpi aan, hou in ieder geval minimaal 150 dpi aan.
  • Tussen 70-150 dpi: scherpe print en ook van dichtbij goed lees- en zichtbaar. Prima resolutie voor bijvoorbeeld beurstoepassingen.
  • Tussen 30-70 dpi: prints die op een zichtafstand van enkele meters leesbaar moeten zijn. Deze resolutie gebruik je bij spandoeken of wandpanelen.
  • Minder dan 30 dpi: de resolutie voor extreem grote printafmetingen, zoals XL spandoeken of billboards. Met deze relatief lage resolutie houd je de bestanden bewerkbaar en voldoe je aan onze maximale bestandsgrootte.

DPI zijn ‘dots per inch’. Met DPI geef je het aantal pixels per inch (ter vergelijking:
1 inch = 2,54 cm) aan. Hoe hoger de DPI, hoe hoger de resolutie en hoe scherper én duidelijker jouw afbeelding of ontwerp.

Het printen van Stickers op rol en Stickers op vel wijkt iets af van ons reguliere productieproces. Let bij het aanleveren van bestanden daarom op de volgende punten:

Stickers op rol

Onze labelprinter is erop ingericht om grote oplages te printen. Afhankelijk van het formaat, aantal en rol afwikkeling, geeft de webshop aan hoeveel rollen je kunt krijgen en dus hoeveel verschillende bestanden je kunt uploaden. Voorbeeld: je kunt 10 rollen bestellen, dus is het mogelijk 10 verschillende bestanden te uploaden. Per rol krijg je dan 1 uniek bestand. Uiteraard is het ook mogelijk 10 rollen te bestellen met 1 bestand. De webshop geeft verder het aantal stickers per rol en het totaal aantal stickers aan.

Houd er rekening mee dat de minimale afname 25 meter is.

Stickers op vel

Bij het bestellen van Stickers op vel vul je jouw stickermaat in, bijvoorbeeld 10 x 10 cm. Het eindproduct wordt standaard geleverd op vellen met een afmeting van 30 x 26 cm, met bijvoorbeeld 10 dezelfde stickers (afhankelijk van het formaat sticker). Je kunt ook een bestand van 30 x 26 cm naar wens opmaken met verschillende of dezelfde afbeeldingen. Dit vel kun je in de gewenste oplage bestellen, zodat je dus ook meerdere verschillende bestanden in 1 order kwijt kunt.

Wanneer je zelf een vel van 30 x 26 cm opmaakt met verschillende of meerdere dezelfde afbeeldingen, doe je dit altijd met cutcontour en kies je voor de afwerking ‘contour’. Je kiest bij een zelf ingedeeld vel dan voor ‘meerdere contouren’.

Net als bij Stickers op rol geldt ook bij Stickers op vel een minimale afname. Dit is 0,5 m2, vergelijkbaar met ongeveer 8 stickervellen.

Tips: 

  • Voor zowel losse stickers als Stickers op vel geldt een afloop van 1 cm rondom.
  • Lever je bestand aan met cutcontour bij vormen anders dan vierkant of rechthoekig of bij meerdere contouren op een vel. Bij vierkante of rechthoekige stickers (op rol of enkele contour op vel) hoef je dus géén cutcontour in je bestand te plaatsen.
  • Bij Stickers op rol lever je 1 ontwerp per bestand aan. Lever dus niet meerdere ontwerpen of contouren in een bestand aan, deze optie geldt alleen voor Stickers op vel.
  • Als je zelf een stickervel opmaakt, houd dan rekening met een tussenruimte van minimaal 2 mm tussen de afbeeldingen/contouren en zet geen lijnen over elkaar heen. Bij een rooster/grid mag je losse lijnen plaatsen en geldt geen tussenruimte.
  • Als je zelf een stickervel opmaakt, hoef je geen rechthoekig contour om het geheel te plaatsen.
  • Als je zelf een stickervel opmaakt, kies tijdens het bestellen dan voor de optie ‘meerdere contouren’.
  • Kies voor de optie ‘spiegelbeeld’ bij transparante stickers die je aan de binnenzijde van een raam plakt, waarbij de print aan de buitenkant leesbaar moet zijn.
  • Wil je een transparante sticker met witte print? Kies dan voor de optie ‘full color met 100% wit’ en lever de witte gedeelten in je bestand aan met de steunkleur ‘white’. Bekijk ook de complete uitleg over witprint.

Voor een korte uitleg over het gebruik van witte inkt in jouw ontwerp verwijzen we je naar ons blog: Wat is witprint?  Hierin legt collega Jannemiek kort uit wat witprint precies is en welke effecten hiermee mogelijk zijn.

Toepassingen van witprint:

  1. Plakken: 

Raamstickers zijn zowel van buiten als van binnen aan te brengen.

Standaard print

  • De print wordt aan dezelfde kant geplakt, als waarvan het bekeken wordt.
  • Bijvoorbeeld buitenzijde plakken – buitenzijde zichtbaar
  • Eventueel in combinatie met White under.
  • Leesbaar.

Binnenzijde raam, beeld naar buiten gericht

  • De print wordt aan de andere kant geplakt, dan waarvan het bekeken wordt.
  • Eventueel in combinatie met White over.
  • Spiegelbeeld.

2. Printen:

Transparante panelen zijn zowel aan de voor- als achterzijde te printen.

Standaard print

  • De print wordt aan dezelfde kant geprint, als waarvan het bekeken wordt.
  • Bijvoorbeeld voorzijde printen – voorzijde zichtbaar
  • Eventueel in combinatie met White under.
  • Leesbaar.

Achterzijde paneel

  • De print wordt aan de andere kant geprint, dan waarvan het bekeken wordt.
  • Eventueel in combinatie met White over.
  • Spiegelbeeld.

Houd rekening met:
Raamstickers voor binnenzijde raam en panelen met bedrukking aan achterzijde worden in spiegelbeeld geprint. Dit om ervoor te zorgen dat de afbeelding van de andere zijde normaal, leesbaar is. Voordat de order geplaatst wordt, dient de opmaak gespiegeld te zijn. De opmaak in spiegelbeeld aanleveren of spiegelen in de upload.

Het tintpercentage wit bepaalt de dekking, in hoeverre de print doorschijnend/doorzichtig wordt.

  • 10%: Doorzichtig, licht gematigd doorzicht.
  • 25%: Gematigd doorzicht, vormen/silhouetten zichtbaar, geen herkenning, privacy.
  • 100%: Translucent/lichtdoorlatend, redelijk dekkend, geen doorzicht.
  • 200%: Dekkend, gematigd lichtdoorlatend, niet blockout.

Bestel een proefprint om de gewenste dekking vast te stellen.

Witprint bedrukking effecten

1. Normaal, 100% FC

Bedrukking: Alleen full color print op transparante/glasheldere ondergrond.
Effect: Het effect is een lichtdoorlatende, enigszins doorzichtige print, afhankelijk van kleurgebruik.
Tip:
– Het is met alleen full color mogelijk een gekleurd glas effect te printen.
– Op een lichte (witte, beige of zilver/aluminium) ondergrond geeft full color een goed resultaat.
Let op:
– Lichte kleuren worden minder dekkend, meer lichtdoorlatend en meer doorzichtig dan donkere kleuren.
– Op een donkere ondergrond komen de kleuren niet goed uit.

2. 100% Wit, 200% Wit

Bedrukking: Alleen wit op transparante/glasheldere ondergrond.
Effect: Van doorzichtig, lichtdoorlatend tot dekkend wit.
Tip:
– Bijvoorbeeld: Een witte tekst op transparante folie of een gekleurd paneel.
– Folie met bedrukking is op een gekleurde/donkere ondergrond aan te brengen.
– Ook percentages en verlopen zijn mogelijk.
Let op:
‘Dekkend’ wil zeggen maximale dekking, maar dit is geen block-out. De ondergrond is van invloed op het resultaat. Het is niet volledig lichtdicht.

3. Full-Color met Wit

Bedrukking: Combinatie van 100% wit of 200% wit met full color. Wit ónder of wit óver full color printlaag.
Effect: Een full color print beter uit laten komen op een transparante/glasheldere ondergrond, of een gekleurde/donkere ondergrond.
Tip:
– Wit onder een vrijstaand object, als witte basis voor betere kleuren en betere dekking.
– Door 200% wit over een gespiegelde afbeelding te printen, is het aan binnenzijde van een ruit te plakken en is het vanaf de buitenzijde leesbaar zichtbaar en dekkend.
Let op:
‘Dekkend’ wil zeggen maximale dekking, maar dit is geen block-out. De ondergrond is van invloed op het resultaat. Het is niet volledig lichtdicht.

3. Day & Night

Bedrukking: Wit tussen 2 lagen full color. 100% FC – 100% wit – 100% fc.
Effect: Perfecte uitstraling zowel overdag (aangelicht, daglicht) als ‘s nachts (verlicht, backlight).
Overdag vormt de witte tussenlaag de basis voor de bovenste printlaag, zodat deze niet te donker wordt. ’s Nachts, wanneer het licht aan is, versterkt de achterste printlaag de voorste printlaag, door de witte tussenlaag heen. Daardoor blijft de print goed verzadigd. Day & Night print heeft dus de voordelen van dubbelprint en níet de nadelen.
Tip:
– Lichtbakprint op transparante of opaal ondergrond, waarbij kleuren altijd accuraat moeten zijn.
– Day & Night print maakt het mogelijk ‘s nachts een ander beeld weer te geven dan overdag, door verschillende afbeeldingen/kleuren te gebruiken voor de printlagen.
– De kleuren worden in feite vermeerderd. Als er meer kleur in de achterste laag toegepast wordt, vermeerdert dat de voorste printlaag.
– Day & Night print is ook in spiegelbeeld toe te passen op heldere materialen zoals Acrylaat.
– Print op de achterzijde van het paneel, leesbaar vanaf de voorzijde. Op deze manier is de print extra beschermd tegen vuil, vandalisme en UV licht.
Let op:
De printlagen moeten wel op elkaar passen. Het is niet mogelijk de kleur van de voorste printlaag te verminderen. Het beeld voor ’s nachts kan dus alleen donkerder/meer verzadigd worden dan het beeld van overdag.

4. Dubbelzijdig (zelfde beeld)

Bedrukking: Wit tussen 2 lagen full color. 100% fc – 0-200% wit – 100% fc.Een printlaag met afbeelding, een (dubbele) laag wit en daar overheen weer een printlaag met dezelfde afbeelding.
Effect: De afbeelding is van beide zijden zichtbaar. De print is dekkend of desgewenst juist lichtdoorlatend, (gematigd) doorzichtig.
Tip:
– Bijvoorbeeld: Een raamprint voor een winkel of restaurant, welke van binnen en van buiten te zien is.
– Volledig opvullen met dekkend wit ertussen, of een bepaald (density) wit.
– Ook toe te passen op bepaalde objecten, teksten en/of logo’s, zie Plaatsing witte inkt.
– Een dubbelzijdige sticker met verschillende afbeeldingen vóór en achter kunnen we maken, door meerdere lagen folie over elkaar toe te passen. Zie hiervoor 3M IJ40 dubbelzijdig.
Let op:
– ‘Dekkend’ wil zeggen maximale dekking, maar dit is geen block-out. Het is niet volledig lichtdicht.
– Daarom wordt hetzelfde beeld op dezelfde manier (beide leesbaar of beide gespiegeld) over elkaar geprint.
– Vanaf de achterzijde is de afbeelding dus gespiegeld zichtbaar, ten opzichte van de voorzijde.

5. One-Way Vision

Bedrukking: Een printlaag met de afbeelding, een dubbele laag wit en een laag zwart. Oftewel 100% fc – 200% wit – 100 % fc.
Er wordt een stippenpatroon toegepast in elke printlaag. Het stippenpatroon wordt uitgespaard, zodat de glasheldere folie daar plaatselijk onbedrukt blijft. Het stippenpatroon heeft hetzelfde effect als de uitsparingen/gaatjes in One way vision-folie. De zwarte printlaag zorgt voor minder weerspiegeling van licht en een beter doorzicht vanaf die zijde.
Effect: Vanaf één zijde doorzicht, vanaf de andere zijde is de afbeelding zichtbaar.
Tip:
– Bijvoorbeeld: Een raamprint voor kantoorruimtes waarbij wel naar buiten gekeken kan worden, maar niet naar binnen.
– One way vision is ook geschikt voor vlakke tot licht gebogen autoruiten.
– One way vision print is ook in spiegelbeeld aan binnenzijde van een ruit toe te passen, vanaf de buitenzijde leesbaar zichtbaar. De laagvolgorde wordt dan ook omgedraaid.
Let op:
– Het effect is afhankelijk van de lichttoestand. Het meeste doorzicht van donker naar licht.
– De afbeelding is het beste zichtbaar van licht naar donker, door de weerspiegeling van licht.
– Het effect werkt het beste overdag. Wanneer het buiten donker is en binnen verlicht, werkt One way vision andersom.
– Als One way vision folie binnen toegepast wordt, tussen 2 ruimtes met dezelfde lichttoestand, heeft het minder effect.
– De combinatie met Clearview-laminaat vermindert het doorzicht iets.

6. Zandstraal Effect

Bedrukking: Een licht tintpercentage grijs in combinatie met een licht tintpercentage wit als basis, waar eventueel de kleurwaarden van een afbeelding aan toe te voegen zijn. Oftewel 0-100% fc + 0-100% wit.
Effect: Benadering van zandstraalfolie (Etched Glass, Dusted, Frosted), mogelijk te combineren met full color.
Tip:
– Benadering van zandstraalfolie bestaat uit grijstint (K) 25% in combinatie met wittint (White) 25%.
– Het is mogelijk om gedetailleerde patronen en (halftoon)rasters te printen op glasheldere ondergrond.
– Fijne details hoeven niet gesneden te worden.
– Benadering van full color print op zandstraalfolie is mogelijk door de aanwezige kleuren te vermeerderen met de grijstint en de wittint.
– De grijstint is in de opmaak te verwerken. Voor Plaatsing witte inkt zijn alle methodes mogelijk.
Let op:
Het toevoegen van de grijstint heeft invloed op de uitstraling van de kleuren, net zoals bij full color printen op zandstraalfolie.

7. Combinatie Zandstraal effect & Dekkend

Bedrukking: De achtergrond in een licht tintpercentage grijs in combinatie met een licht tintpercentage wit.
Bepaalde full color objecten, teksten en/of logo’s met dekkend wit eronder. Oftewel 0-100% fc + 0-100% wit.
Effect: Combinatie achtergrond zandstraal effect met bepaalde objecten, teksten en/of logo’s dekkend.
Tip:
Benadering van zandstraalfolie bestaat uit grijstint (K) 25% in combinatie met wittint (White) 25%. De grijstint is in de opmaak te verwerken. Vanwege de verschillende percentages, is wit aan te geven met steunkleur White. Download hier onze steunkleuren.
Let op:
‘Dekkend’ wil zeggen maximale dekking, maar dit is geen block-out. De ondergrond is van invloed op het resultaat. Het is niet volledig lichtdicht.

Plaatsing van de witte inkt

Er zijn verschillende manieren om aan te geven waar in de opmaak wit geprint wordt. Afhankelijk van het gewenste effect kunnen we in de voorbereiding of in het RIP-programma kiezen uit verschillende opties/methodes. Alle methodes zijn toepasbaar voor wit onder, wit over of wit tussen lagen full color.

De meest voorkomende methodes:
– Volledig opvullen met wit.
– Wit toepassen waar in de opmaak kleur aanwezig is.
– Percentage wit automatisch aanpassen aan percentage kleur.
– Wit aangegeven met steunkleur White.

Volledig opvullen met wit
De volledige print wordt voorzien van een witlaag. Dit kan boven, onder of tussen 2 printlagen in. Als deze methode volstaat voor het gewenste effect, hoeft er geen wit in het bestand verwerkt te worden. Dit kunnen we in de RIP-software aangeven, met de bepaalde dekking van het wit (density, percentage).

Wit toepassen waar in de opmaak kleur aanwezig is.
Voor elke kleur (anders dan CMYK 0-0-0-0, RGB 255-255-255 en steunkleur 0) dezelfde dekking wit. Als deze methode volstaat voor het gewenste effect, hoeft er geen wit in het bestand verwerkt te worden. Dit kunnen we in de RIP-software aangeven, met de bepaalde dekking van het wit (density, percentage).

Let op:
Bij bitmap/pixel afbeeldingen is met deze functie een rand zichtbaar rond de objecten/afbeeldingen, vanwege de lichtere pixels (anti-alias). Bij de licht gekleurde pixels wordt ook 100% wit uitgevoerd. Deze functie werkt dus het beste bij vector afbeeldingen.

Percentage wit automatisch aanpassen aan percentage kleur
– Het percentage wit wordt gebaseerd op het totale percentage full color (C+M+Y+K) op schaal van 400%.
– Bijvoorbeeld rood CMYK 0-100-100-0 is 200/400 = 50% FC en dus ook 50% wit.
Aan grijstinten (alleen K 0-100%) wordt dus slechts 0-25% wit toegevoegd. Als deze methode volstaat voor het gewenste effect, hoeft er geen wit in het bestand verwerkt te worden. Dit kunnen we in de RIP-software aangeven.

Let op:
– Bestel altijd een proef, het exacte effect is moeilijk in te schatten.

Tip:
– Wit percentage baseren op percentage kleur op schaal van 100%? Dat is mogelijk in Adobe Photoshop.
Zie Wit aangegeven met steunkleur White voor tips in Adobe Photoshop.

Wit aangegeven met steunkleur White
Voor wit printen gebruiken we de naam ‘White’. Als de bovenstaande opties voor automatisch wit toepassen niet volstaan voor het gewenste effect, dan is wit aan te geven met steunkleur ‘White’.

Download hier de staalbibliotheek met steunkleuren.

Bijvoorbeeld:
– Wit onafhankelijk van kleur
– Wit plaatselijk toegepast
– Combinatie van verschillende percentages wit
– Verschillende effecten gecombineerd
Geef in Adobe Illustrator een steunkleur aan als staal (Swatch), naam ‘White’, kleurtype ‘Steunkleur (Spot Color)’.

Tip:
Plaats objecten in steunkleur White in de opmaak onder of over objecten in kleur. Maak gebruik van ‘Vulling/Lijn overdrukken (Overprint Fill/Stroke)’ voor het bovenste object, om beide te kunnen herkennen en uit te voeren. Dit geldt ook als het document opgebouwd is uit lagen, met een aparte laag voor het wit. De RIP herkent de opbouw in lagen niet, de steunkleur wel.

Let op:
Kleuren van overlappende full color objecten met overdruk worden bij elkaar opgeteld. Hierdoor ontstaat een nieuwe full color opbouw.
Geef in Adobe Photoshop een steunkleur aan met een steunkleurkanaal (Spot Channel), naam ‘White’.

Tip:
Steunkleurkanaal invullen d.m.v. selectie van percentage kleur
– Command-klik op miniatuur kanaal CMYK/RGB of van een los kanaal, voor selectie o.b.v. het percentage kleur (kleurwaarde 0-100%).
– Selectie omdraaien.
– Nieuw steunkleurkanaal, naam ‘White’, wordt ingevuld op basis van de selectie.

Steunkleurkanaal invullen d.m.v. selectie van dekking laag
– Command-klik op miniatuur laag voor selectie o.b.v. de dekking van de laag.
– Nieuw steunkleurkanaal, naam ‘White’, wordt ingevuld op basis van de selectie.

Percentages
Het tintpercentage wit bepaalt de dekking, in hoeverre de print doorschijnend/doorzichtig wordt.

  • 10%: Doorzichtig, licht gematigd doorzicht.
  • 25%: Gematigd doorzicht, vormen/silhouetten zichtbaar, geen herkenning, privacy.
  • 100%: Translucent/lichtdoorlatend, redelijk dekkend, geen doorzicht.
  • 200%: Dekkend, gematigd lichtdoorlatend, niet blockout.

Een alles verhelderende uitleg over een cutcontour: wat is het en hoe maak je deze?

Alle bestanden die niet in een rechthoek of vierkant worden gesneden worden in contour gesneden. Hierbij geeft het cutcontour aan waar én hoe exact wij jouw ontwerp gaan snijden of frezen. 

Hoe maak ik een cutcontour?

Stap 1.

Maak eerst een lijn aan op je illustratiegebied in de door jou gewenste vorm. Zorg ervoor dat het een sluitende lijn is en geef deze een willekeurige kleur.

Stap 2. 

Klik dan op het menu rechtsbovenin je Color (Kleur) venster. Als dit venster niet is weergegeven, activeer je deze in Window (Venster) > Color (Kleur).  Kies voor Create New Swatch (Nieuw staal maken)

Stap 3.

Er verschijnt een pop-up venster met de titel New Swatch (Nieuw staal) in beeld. Deze geef je de naam Cutcontour, bij type kies je voor Spot Color (Steunkleur).  De kleur kies je zelf (hier wordt meestal 100% Magenta voor gebruikt). Klik dan op OK

En klaar is het cutcontour!

Nog een paar belangrijke tips:

  • Omdat het cutcontour is aangegeven met een steunkleur, wordt de snijlijn niet meegeprint.
  • Lever één bestand per onderdeel aan, combineer geen ontwerpen en plaats niet meerdere (dezelfde) ontwerpen in één bestand. 
    Bijvoorbeeld: je wilt graag 100 dezelfde cirkels. Wij ontvangen dan graag 1 bestand met 1 cirkel waarvan je 100 stuks bestelt en niet 1 bestand met 100 cirkels. 
    Voor stickers op Vel geldt een uitzondering. Wanneer je meerdere contouren op een vel hebt, zorg er dan voor dat de tussenruimte minimaal 2 mm is.
  • Download en importeer onze Steunkleurenbibliotheek. Zo heb je altijd de juiste stalen bij de hand.
  • Plaats geen cutcontour buiten het tekengebied. Ook als er oorspronkelijk gebruik is gemaakt van meerdere tekengebieden. Verwijder de cutcontour(en) van deze gebieden. 
  • Zet de uitlijning van je cutcontour altijd naar het midden. Bij uitlijning naar binnen of buiten maakt ons systeem er een dubbel contour van en kan je product niet correct worden geproduceerd.
  • Wil je afloop aan je cutcontour meegegeven? Dit is mogelijk met Offset path (Pad verschuiven).

Sla jouw PDF bij voorkeur op met onze PDF voorinstellingen. Zo is jouw bestand perfect afgestemd op onze instellingen.

Stuur ons een email

    Wij danken u voor uw interesse en zullen uw spoedig contact met u opnemen.